Doctorandă premiată la o conferință europeană de economie

ioana iuliana tomuleasa
Ioana Iuliana Tomuleasa, anul I, Scoala Doctorală de Economie și Administrarea Afacerilor

Ioana-Iuliana Tomuleasa, doctorandă în anul I la Școala Doctorală de Economie și Administrarea Afacerilor, a obținut Premiul special pentru lucrarea „Measuring the financial performance of the European banking sector”, în cadrul unei conferințe internaționale europene de economie.

Lucrarea a fost prezentată la Conferința „Socio-Economic Regional Development in the Context of European integration” organizată de Asociaţia Facultăţilor din Sudul şi Estul Europei (ASECU Youth) și Universitatea din Rzeszow, în Polonia.

Lucrarea tratează aspecte legate de măsurare performanței financiare sectorului bancar european. „Lumea financiară actuală se află sub semnul unor profunde schimbări, generate, într-o măsură semnificativă, de mutațiile de pe piețele financiare, de schimbările de ordin reglementativ și cele instituţionale, ilustrându-se impactul redutabil al acestora asupra actorilor pieței financiare. În vederea evaluării „sănătății“ sistemelor bancare este iminentă analiza profitabilității activității bancare”, a explicat autoarea.

„Scopul lucrării este de examinare empirică a factorilor determinanți ai profitabilității bancare aferentă celor mai importante 20 de grupuri financiare din sectorul european, după volumul de active deținute. Perioada studiată este 2004-2012, ceea ce ne permite să examinăm impactul crizei economico-financiare internționale dar și a crizei datoriilor suverane. Rezultatele cercetării ne indică faptul că profitabilitatea și eficiența bancară au fost influențate semnificativ de o serie de factori interni (structura activelor, calitatea activelor, capitalizarea, calitatea managementului și dimensiunea instituției bancare), dar și de factorii externi (ciclul economic și rata inflației)”, a adăugat Ioana-Iuliana Tomuleasa.

Conferința știițifică a avut loc în perioada 14-19 iulie și această conferință au participat studenți din 10 țări (Albania, Franta, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Romania, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina).

Leave a Reply

Your email address will not be published.