British Documentary, ediţia a IV-a: Ziua 5

Ingrijindu-l pe Calum
Îngrijindu-l pe Calum/ Caring for Calum
Lou McLoughlin, 24 min, 2011

În perioada 18 martie – 8 aprilie 2014, British Council organizează la Iaşi cea de-a patra ediție a proiectului „British Documentary”. Proiecțiile celor 10 filme documentare incluse în programul acestei ediţii vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi, de la ora 18:00.

Cea de-a cincea seară de documentare este miercuri, 2 aprilie, de la ora 18.00 şi surprinde drama de familie din spatele aparentei serenităţi şi acalmii a vieţii cotidiene din Scoţia, dar şi cutezanţa unei familii din Zimbabwe care, aflată în faţa brutalităţii guvernului, luptă pentru a-şi apăra drepturile.

Câștigător al premiului Bafta Scotland New Talent și al premiului Grierson pentru cel mai bun documentar realizat de studenți, „Îngrijindu-l pe Calum” explorează relația complexă dintre un fiu aflat între două vârste și tatăl său. După ani în care s-a aflat în exil, Uisdean (58) se întoarce acasă, pe marginea unui lac din ținuturile muntoase, pentru a se confrunta cu un trecut ce îi amenință dorința de a avea grijă de tatăl său. În vreme ce Calum, în vârstă de 92 de ani, se recuperează datorită grijii și umorului zgomotos al vieții împărtășite cu fiul său, o tragedie din trecutul lui Uisdean survine, făcând ca rolul de îngrijitor să se împartă între cei doi, într-o pendulare continuă, precum valurile lacului.

Mugabe si africanii albi
Mugabe și africanii albi / Mugabe & The White African
Lucy Bailey and Andrew Thompson, 94 min, 2010

Câștigător al premiului British Independent Film pentru cel mai bun documentar, acesta este singurul documentar de lung-metraj filmat în Zimbabwe în ultimii ani, unde o interdicție totală pentru presă încă există. Filmul este expunerea personală a cutezanței incredibile a unei familii în fața brutalității, în lupta pentru a-și proteja proprietatea, comunitatea și țara. În 2008, Mike, asemenea altor sute de fermieri albi înaintea sa, ale căror proprietăți fuseseră încălcate și care avuseseră parte de violențe ani de-a rândul, acum în vârstă de 75 de ani și bunic totodată, a făcut inimaginabilul: l-a dus pe Robert Mugabe în fața tribunalului internațional SADC (Comunitatea de Dezvoltare a Africii de Sud), acuzându-l, alături de guvernul său, de violarea drepturilor omului și discriminare rasială. Acest documentar, adesea copleșitor, este un portret extrem de precis al unui mod de viață aflat pe cale de dispariție în Zimbabwe, filmat în secret și sub amenințarea violenței, realizatorii riscând închisoarea, dacă ar fi fost surprinși filmând.

Documentarele prezentate au fost incluse în selecţia Festivalului de Film Documentar Grierson din Marea Britanie. Ca și în edițiile precedente, temele abordate variază de la moartea legendei muzicii John Lennon, la conversațiile secrete care au dus la sfârșitul apartheidului în Africa de Sud, la fizica modernă și cosmologie şi până la revolte și aspecte ale politicii din Marea Britanie.

Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor existente.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.