20 de ani de parteneriat între UAIC și Universitatea Konstanz

parteneriat_konstanzMarți, 25 martie, a avut loc ceremonia de celebrare a 20 de ani de parteneriat între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Konstanz din Germania. Evenimentul a avut loc în Sala Senatului a universității ieșene, fiind susținute o serie de alocuţiuni ale profesorilor universitari din Iași și din Konstanz.

Evenimentul s-a deschis cu tradiționalul imn Gaudeamus și cu un cuvânt de bun venit din partea rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza” – prof. univ. dr. Vasile Ișan și a rectorului Universității din Germania – prof. univ. dr. Ulrich Rüdiger. Ambii rectori au menționat faptul că această colaborare între universități a avut ca rezultat dezvoltarea academică și  a cercetării de specialitate, fiind benefică pentru ambele instituţii.

Sărbătorind trecerea timpului, prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie a trecut în revistă modul în care a apărut ideea de parteneriat între universitatea ieşeană și Universitatea Konstanz – „ o colaborare din întâmplare, dar și din necesitate”, a precizat profesorul Corbea-Hoişie. Din partea Universităţii Konstanz au luat cuvântul dr. Gerhild FRAMHEIN, reprezentant al parteneriatului UAIC- Konstanz şi dna Regine SONNTAG-KRUPP, coordonatoarea Departamentului de Relaţii Internaţionale. 

Lect. univ. dr. Alexandru Tofan a vorbit despre experiența sa de la Konstanz de anul trecut, care s-a concretizat într-un stagiu de cercetare în domeniul filosofiei. Au luat cuvântul şi prof. univ.dr. Ionel Mangalagiu, decanul Facultăţii de Chimie, prof.univ.dr. Lucreţiu Mihăilescu-Bîrliba din partea Facultăţii de Istorie şi prof. Alexandru Rubel, directorul Institutului de Arheologie. Profesorii au subliniat ideea că relația între aceste universități este una foarte activă  și se extinde spre o prietenie între oraşele Iași și Konstanz.

Doi studenți care au beneficiat de  programul de mobilităţi LLP Erasmus au împărtăşit audienţei câteva amintiri despre lor bursa de studiu în Konstanz subliniind că acest parteneriat oferă o experiență academică deosebită. În încheiere, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Vasile Ișan a adăugat că cel mai important pentru profesori în acest parteneriat distinct pentru UAIC este „aventura intelectuală”.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert de muzică clasică, susţinut de sopranele Gabriela Enășescu şi Victoria Bleortz și tenorul Traian Hudumeac.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.