British Documentary, ediţia a IV-a

În perioada 18 martie – 8 aprilie 2014, British Council organizează la Iaşi cea de-a patra ediție a proiectului „British Documentary”. Proiecțiile celor 10 filme documentare incluse în programul acestei ediţii vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi, de la ora 18:00.

 

Documentarele prezentate au fost incluse în selecţia Festivalului de Film Documentar Grierson din Marea Britanie. Ca și în edițiile precedente, temele abordate variază de la moartea legendei muzicii John Lennon, la conversațiile secrete care au dus la sfârșitul apartheidului în Africa de Sud, la fizica modernă și cosmologie şi până la revolte și aspecte ale politicii din Marea Britanie.

 

Proiecțiile debutează în data de 18 martie cu documentarul „Ziua în care John Lennon a fost ucis”, realizat de câștigătorul premiului BAFTA pentru televiziune, Michael Waldman. În continuare, „Copilul meu, protestatarul”, caracterizat drept „fascinant” de Sunday Times și „devastator de direct” de către The Guardian, este o pătrundere puternică în cadrul domestic al revoltelor din Anglia.

 

Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor existente.

 

John Lennon a fost ucis/ The Day John Lennon Died Michael Waldman, 60 min, 2011
John Lennon a fost ucis/ The Day John Lennon Died
Michael Waldman, 60 min, 2011

Pe data de 8 decembrie 1980, vestea că John Lennon a fost împușcat mortal a dat naștere unui val de șoc ce a cuprins lumea întreagă. Câștigătorul premiului BAFTA pentru televiziune, Michael Waldman, identifică itinerariul parcurs de John Lennon de-a lungul zilei, până la momentul în care a fost împușcat, ajutat de amintirile extrem de vii ale celor care au intrat în contact cu el. Acest documentar prezintă interviuri emoționante cu personaje cheie, începând cu soția lui John, Yoko Ono (singurul interviu pe care l-a acceptat pentru a marca această dată importantă în afara Statelor Unite), care își amintește de ultimele momente petrecute alături de soțul său, continuând cu Paul Goresh, fan al lui John Lennon, care a făcut memorabila fotografie ce îl înfățișează pe artist alături de criminalul său, Mark Chapman, cu gazda emisiunii radio unde a avut loc ultimul său interviu, cu producătorul care a înregistrat ultima piesă compusă de John alături de el în acea zi și încheind cu medicul care a încercat să îi salveze viața.

 

 

 

Copilul meu, protestatarul/ My Child the Rioter Olly Lambert, 60 min, 2012
Copilul meu, protestatarul/ My Child the Rioter
Olly Lambert, 60 min, 2012

Odată ce revoltele s-au răspândit în întreaga Anglie în august 2011, prim-ministrul David Cameron a aruncat vina asupra „lipsei de responsabilitate din partea părinților” pentru anarhia de pe străzi. Acest film simplu relevă însă o imagine mult mai complexă și mai neliniștitoare: părinții copiilor „rebeli” stau jos pentru a fi intervievați, chiar lângă copiii lor când este posibil, pentru a discuta cele întâmplate și motivul din spatele acestora. Rezultatul este o pătrundere puternică în cadrul domestic al revoltelor din Anglia. Caracterizat drept „fascinant” de Sunday Times și „devastator de direct” de către The Guardian, acest documentar urmărește să dezvăluie o realitate incomodă și de-a dreptul neliniștitoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.