Concert simfonic „Virtuozitate și sentiment”

31 ianuarie 2014Filarmonica de Stat ”Moldova” împreună cu Centrul Cultural German Iaşi și Institutul Francez au plăcerea de vă invita la concertul simfonic,” Virtuozitate și sentiment” susținut de dirijorul Olivier Robe și solist violonistul Sebastian Câșleanu, alături de orchestra simfonică,  vineri 7 martie, începând cu ora 19.00 în sala de spectacole a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”.

 

Orchestra simfonică

Dirijor: Olivier Robe (Franța)

Solist: Sebastian Câșleanu, vioară (Germania)

 

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 31 KV 297 (primă audiție)

Camille Saint-Saëns – Introducere și Rondo capriccioso pentru vioară și orchestră

Franz Waxman – Fantezia „Carmen” pentru vioară și orchestră (primă audiție)

Johannes Brahms – Simfonia nr. 3 în fa major, op. 90

 

Sebastian Câșleanu s-a născut în Germania, la Münster, într-o familie de români, cu tradiție muzicală.

De la vârsta de șase ani ia primele lecții de vioară cu tatăl său. Studiază apoi în mod regulat cu celebrul violonist și profesor Ștefan Gheorghiu.

A studiat la Academia de Muzică Robert Schumann din Düsseldorf, cu prof. R. Fain (2005-2007); la Universitatea de Muzică din Köln, cu prof. Mihaela Martin (2007-2011), urmând apoi studii postuniversitare la Graz, cu prof. Boris Kushnir (2011-2013).

Din 2012 este prim-violonist al Cvartetului Giocoso – ai cărui trei membri provin

din școala muzicală ieșeană – și studiază muzica de cameră la Universitatea de

Muzică din Viena, cu prof. Johannes Meissl.

Începând din anul 2000, Sebastian are concerte regulate cu orchestre din Germania, România și Franța.

A realizat numeroase înregistrări la radio şi televiziune la WDR3, Deutschlandradio, TVR International, TVR Cultural, Radio România.

 

Dirijorul  Olivier Robe s-a născut la Caen, în Franţa. A început studiul violoncelului în oraşul natal, apoi, la Conservatorul Naţional Superior din Paris, în continuare la Essen, în Germania. A urmat cursuri de dirijat cu Jorma Panula şi a avut ocazia să conducă numeroase orchestre europene, precum Orchestra de cameră din Berlin, Collegium Musicum din Siegen, Orchestra simfonică din Vaasa, Orchestra de cameră din Amsterdam, orchestrele din Kuopio, Moscova, Trondheim, Dubrovnik, Nürnberg, Orchestra Giovanile Italiana  ş.a.

Olivier Robe este finalist al concursului internaţional de dirijat orchestră de la Nürnberg.

Orizontul său muzical se întinde de la muzica barocă la cea contemporană, având ocazia să colaboreze cu muzicieni de renume precum G. Ligeti, L. Berio, H. Dutilleux, K. Stockhausen, M. Kagel, Y. Xenakis, O. Neuwirth. De mai mulţi ani, Olivier Robe lucrează, alături de Philippe Herreweghe, cu instrumente de epocă, realizând programe din repertoriul clasic şi romantic, înregistrate pentru Harmonia Mundi cu Orchestra Champs-Elysées.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.