Internet Law Summer School – ediția a doua – Cum a fost

scoala de vara elsa

Totul a început cu luni de zile în urmă. Încurajați de succesul primei ediții a Școlii de Vară pe Dreptul IT derulată în perioada 19-26 august 2012 la Sighișoara, unde timp de 8 zile paisprezece invitați specialiști în dreptul IT (teoreticieni, avocați, procurori, judecători, tehnicieni) au oferit participanților o viziune complexă asupra acestei ramuri de drept, voluntarii de la Asociația Europeană a Studenților în Drept, ELSA Iași, au decis să continue tradiția școlilor de vară de succes.

Tema abordată în cadrul acestei ediții a fost „Libertatea de exprimare de la offline la online” iar evenimentul s-a desfășurat în perioada 18-25 august 2013 la Predeal. Încărcați cu energie și mult entuziasm, participanții au luat parte la festivitatea de deschidere de duminică, 18 august, unde au cunoscut comitetul de organizare, având chiar și un prim contact cu unii dintre invitați. Sesiunea de cunoaștere de după a fost mai mult decât binevenită, facilitând integrarea participanților.

În prima zi, doamna Liana Ganea, coordonator program Active Watch România a început programul academic printr-o introducere în domeniul libertății de exprimare: „Ce este și de ce ne pasă? Care sunt limitele libertății de expimare?”. Continuarea a fost reprezentată de prelegerea susținută de domnul Ștefan Cândea, Director al Centrului Român pentru Jurnalism și Investigație dovedindu-se una extrem de atractivă, mai ales prin exemplele concrete oferite participanților.

Cea de a doua zi, a debutat cu o analiză a reglementărilor în domeniul mass-mediei și a situației actuale în domeniul libertății de exprimare realizată de doamna Cristiana Lupu, Director Program și Comunicații al Centrului pentru Jurnalism Independent. Partea a doua a zilei, a fost rezervată domnului Bogdan Manolea, Director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet și coordonator al programului academic al Școlii de vară, ce a prezentat două cazuri practice din aria libertății de exprimare în mediul online.

Ziua de miercuri a început cu o introducere în guvernanța Internetului susținută de Valentina Pavel de la Asociația pentru Tehnologie și Internet continuând cu o prezentare despre Internet Blocking, susținută de Christiana Mauro, invitat internațional al Școlii de Vară, cercetător la Open Data Research Network, Ungaria.

Neutralitatea internetului (Cristian Bulumac – policy advisor, Parlamentul European) precum și o dezbatere despre activismul digital au fost activitățile din programul academic din cea de a patra zi. În cadrul dezbaterii, fiecare din participanți și-a exprimat punctul său de vedere cu privire la rolul nostru, al tinerilor, în acest mediu, dovedindu-se în final o dezbatere mai mult decât constructivă.

Programul academic al celei de a cincea zi, s-a concentrat asupra protejării identității în mediul online, modul în care se poate realiza acest lucru dar și care sunt uneltele pe care orice internaut le are la îndemână, cu ajutorul Iuliei Porneală, manager de produs la Cyber Ghost SRL respectiv Ștefan Tănase, Senior Security Researcher, Kasperky Lab România.P1020877

Punctul culminant al programului academic a fost reprezentat de cea de a șasea zi, când participanții, împărțiti pe echipe, în urma analizei riguroase a patru decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului au realizat o dezbatere jurizată asupra limitei între viața privată și libertatea de exprimare. Toate cele opt echipe au depășit așteptările juriului, primele trei cele mai convingătoare câștigând premii în cărți asigurate de Editura Universul Juridic. Programul academic s-a încheiat prin prezentarea deosebit de atractivă a doamnei Monica Macovei, Europarlamentar, ce a vorbit despre tema libertății de exprimare în justiție și politică.

Pentru a conștientiza pe deplin importanța temei școlii de vară și pentru a înțelege felul în care noțiunile prezentate de către invitați se îmbină în practică, cu sprijinul „One World România” pe parcursul Școlii de Vară au fost difuzate și trei filme documentare în strânsă legătură cu tema libertății de exprimare și care au fost prezentate și în cadrul Festivalului de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului. (11-17 martie 2013, București).

Alături de aceste experiențe complexe ce cu siguranță au oferit o altă viziune oricaruia dintre participanți, programul social a venit în completarea celor de mai sus, realizând echilibrul între muncă și distracție. Jocurile medievale de tras cu arcul, concursul de spadă, robele medievale purtate de participanți, și apriga confruntare finală au menținut buna dispoziție la un nivel ridicat.

Drumeția montană, concursurile interactive, team-building-urile, seara de karaoke dar și petrecerile au făcut din cele 8 zile petrecute la Predeal mai mult decât o simplă școală de vară. Focul de tabără din ultima seară, prieteniile legate, glumele spuse, momentele trăite și fredonatul cântecelor în armonia sunetelor de chitară cu siguranță nu se vor uita prea curând…

Ne revedem în 2014 la cea de a treia ediție Internet Law Summer School, de data aceasta internațională!

Leave a Reply

Your email address will not be published.