„O zi în Africa” la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Click pentru a vizualiza imaginea completă

Astăzi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași alături de Institutul francez din Iași și Agenția Universitară a Francofoniei a susținut evenimentul „O zi în Africa” dedicat studenților veniti din Africa să studieze la Universitate. Scopul evenimentului a fost prezentarea culturii africane, obiceiurile, religiile precum și experiențele trăite de unii români care au fost pe continentul african.

De la ora 10.00 în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”  a avut loc deschiderea oficială a evenimentului. Primul care a luat cuvântul a fost rectorul Universității prof.univ.dr. Vasile Ișan, urmat de către un reprezentat al Consiliului Județean Iași și Consulul onorific al Guineei.

A doua parte a conferinței a constat în prezentări ale țărilor din Africa, susținute de către studenți, post doctoranzi și doctoranzi africani. A fost prezentată istoria Africii, perioada independenței, țările francofone, organizațiile din Africa și Uniunea Africană. Câțiva studenți africani au prezentat istoria țării lor și anume Burkina Faso, Cameroon, Maroc, Senegal și Sud Africa precum și experiența lor din România.

Conferința a continuat cu prezentările invitaților: Daniel Homorodean, profesionist în domeniul IT și pasionat de continentul african realizând multiple expediții în Africa; Radu Sigheti, fotoreporter pentru Reuters; Diana Mercaș, AISEC Iași;  Frédéric de la Chapelle, invitat al Institului Francez; fr. Eugen Blaj, de la Dieceza de Iaşi, preot misionar în Kenya din anul 1999 precum și câțiva reprezentanți ai Universității precum prof. univ. dr. George Poede de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice, prof. univ. dr.  Corneliu Iaţu, decanul Facultăţii de Geografie şi Geologie, asist. univ. Dragoş Constantin Nica de la aceeaşi facultate şi Laura Păuleţ de la Facultatea de Litere.

În decursul zilei de astăzi puteți vizita expoziția de poze și obiecte specifice Africii în Sala Pașilor Pierduți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are o serie de parteneriate cu universităţi de pe continentul african, dintre care cea mai importantă este participarea la Programul de burse de cercetare “Eugen Ionescu”, în cadrul căruia s-a situat pe primul loc ca număr de bursieri din toate cele 25 de universităţi româneşti participante la proiect.

Programul complet al evenimentului îl găsiți aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.