Circuitul deschis al Facultății de Fizică

702
Click pentru a vedea afișul

 

Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și-a deschis porțile pentru al treilea an consecutiv. De luni, 1 aprilie, și până sâmbătă, 6 aprilie, elevii liceelor ieșene, dar și de la școlile din județul Moldovei vor călca pragul laboratoarelor de fizică pentru a face cunoștință cu lumea experimentelor. La fel ca în anul precedent, evenimentul „Zilele Porților Deschise” coincide cu Săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun”, noua denumire pentru „Școala Altfel”.

Cu acest prilej, școlarii, din clasele primare și de liceu, însoțiți de profesorii lor, vizitează Facultatea de Fizică pentru a cunoaște ce se ascunde în spatele laboratorelor și care este nivelul la care se lucrează aici. Circuitul gândit de organizatorii evenimentului integrează șase laboratoare, vizitate într-o ordine aleatorie. Astfel, micii fizicieni urmează să cerceteze laboratoarele de Fizica Plasmei, Fizică Moleculară, Nucleară, Electronică, Spectroscopie și, undeva la ultimul nivel al clădirii corpului A, laboratorul de Electricitate.

 

Cu palmele-nainte

Vizita laboratoarelor începe de dimineața de la ora 9. Fiecare grup are un ghid, student sau masterand al Facultății de Fizică. Luciana este ghidul care ne conduce, pe mine și elevii clasei a XI-a de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași, prin culoarele labirintice ale Universității. Unii dintre elevi au fost și anul trecut în vizită, dar furați de mirajul procesele de cercetare din domeniu s-au reîntors pentru a revedea unele din experimente, dar mai ales pentru a vedea altele noi.

02042013163
Glob de plasmă

Câte 20 de minute sunt alocate prezentărilor fiecărui laborator. Participanții iau parte la experimente din cele mai diverse. Unele sunt simple, altele mai complicate, unele pot fi realizate și-acasă, în timp ce altele au nevoie de un mediu și de instrumente regăsite doar în laborator, cum ar fi procesele de descărcări electrice sau creșterea cristalelor de diverse forme și culori. Profesorii facultății prezintă aparatura și părțile componente ale acesteia, după care pun în aplicare 3 sau 4 experimente specifice fiecărei ramuri a fizicii. Astfel, elevii au auzit cum sunetul se propagă doar prin materiale, pe când în vid nu se mai aude nimic și au văzut cum cauciucul, polimer elastic, poate fi spart dacă este răcit în azot lichid, ce are o temperatură de -129º C. Odată introdus în recipientul cu azot, cauciucul începe să sfârâie, ceea ce înseamnă că „nu fierbe cauciucul, ci căldura sa conduce la fierberea azotului lichid”. Aruncat pe sol, bucata de cauciuc se sparge cu un clinchet ca de sticlă. Conf. univ. dr. Florin Brînză i-a avertizat pe elevi să nu atingă vasul cu azot, pentru că acest tip de lichide este periculos din cauza temperaturii foarte joase, care dacă ajunge pe piele provoacă o congelare instantanee a celulelor respective, proteinele se solidifică, apa din celule îngheață, își mărește volumul și sparge membrana celulară, țesutul fiind distrus”.

Dintre experimentele amuzante trebuie amintit cel al mingii săltăreţe. Introdusă în același azot lichid, o minge de ping-pong se răcește. Apoi, scoasă la temperatura camerei, mingea începe să se încălzească iar presiunea aerului din interiorul său crește atât de mult, încât mingea începe să iasă prin orificiul făcut și aleargă veselă prin laborator.

Nu poate fi trecută cu vederea nici ședința foto la care-au fost participat elevii. Cu palmele înainte, pentru că acestea sunt mai calde, iar imaginea va ieși mai bine, tinerii au zâmbit către aparatul bizar de fotografiat, care-a afișat pe monitorul unui calculator poze în infraroșu. După ce unul dintre profesori a decolorat cu ajutorul laserului o bancnotă de 1 leu, iar o studentă ne-a explicat cum laserul trece prin două medii diferite, apă și apă cu zahăr, privirile s-au ațintit asupra unui glob de plasmă, dispozitiv care seamăna cu globul de cristal al unei vrăjitoare.

Ariciul electrizat, mașina stomatologică și scara lui Iacob

02042013164
Arici anexat mașinii Van de Graaff

În laboratorul de Electricitate, experimentele au fost înconjurate de povești dintre cele mai interesante și cu trimiteri la întâmplări din Biblie. Experimentul cu mașina Van de Graaff a fost foarte așteptat de unii dintre elevi, care-au mărturisit mai în şoaptă cât de mult le place ce urmează să se întâmple. Întrebați cum funcționează mașina și din ce e alcătuită, elevii-au venit cu răspunsuri, completându-se unii pe alții. Ceea ce-a trezit interesul a fost sfera cu fâșii de hârtie, legată perpendicular de unul din turnurile mașinii, numită „arici”. Când mașina a fost pornită, fâșiile s-au electrizat.

Mai departe, a fost reconstituit un experiment terapeutic, de tratare a durerilor de măsele. Iniţial, când era folosit în scop terapeutic, dispozitivul era mult mai mare şi putea cuprinde două sau trei persoane.
În interiorul său, aveau loc descărcări electrice, ce alinau durerile dentare. Cercetătorii de la începutul secolului trecut și-au dat seama că „acest dispozitiv este, însă, strămoșul telefonului mobil, a wireless-ului, pentru că nu este altceva decât un generator de unde electro-magnetice”.

În laborator a fost pus în funcțiune și-un dispozitiv desprins din cartea „O călătorie spre centrul pământului”, scrisă de Jules Verne. Această bobină numită „Ruhmkorff”, pe care personajele lui Jules Verne o utilizau pentru a face lumină în locurile întunecare, este un transformator de înaltă tensiune.

După visul lui Iacob din Biblie, care-a visat o scară de foc pe care urcau și coborau îngerii, profesorul a „realizat” o scară de foc. Pe două bare paralele, aflate la o distanță mică între ele au apărut două linii de foc, ca niște fulgere care urcau pe aceste bare.

Două ore a durat circuitul integrat al laboratoarelor Facultății de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Elevii au pus întrebări, dar mai ales au răspuns la provocările inițiate de profesori. În zilele care urmează, vor veni alți elevi să vadă experimentele. Anul trecut au participat aproximativ 1800 de elevi, iar în urmă cu doi ani doar 500, deoarece „Zilele Porților Deschise” n-au durat decât 2 zile.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.