Conferință despre jurnalism și diplomație

Click pentru a vizualiza imaginea completă

Facultatea de Litere, Facultatea de Filosofie și Științe Politice, împreună cu Ambasada SUA, Departamentul de Diplomație Publică a organizat ieri, 6 martie a.c. de la ora 10.00 în Sala Ferdinand din cadrul Universității o conferință pe tema „Ieri jurnalist, azi diplomat: provocările și satisfacțiile vieții în Departamentul de Stat al SUA” și a fost susținută de către Bruce Kleiner, consilier pentru Presă și Cultură al Ambasadei SUA la București și director al Centrului Cultural American. Discuțiile au avut loc în limba engleză.

Diplomatul Bruce Kleiner a discutat despre obiectivitatea din jurnalism, despre „new journalism”, diplomație și despre ascensiunea profesională din viața sa: „Prefer să discut despre lucrurile obiective decât să prezint niște grafice din viața mea pentru că în esență mi-am început cariera ca și jurnalist. La bază sunt încă un jurnalist”. Bruce Kleiner a prezentat pe larg ce înseamnă obiectivitatea în domeniul jurnalistic și de ce este aproape imposibil de respectat această regulă dând exemplu reportajele scrise despre sărăcie: „Profesionalismul chiar și atunci când lucram ca jurnalist era să fim în strânsă legătură cu obiectivitatea. Știți că acest lucru este imposibil, nu? Pentru că povestea întotdeauna te va afecta personal.”

Click pentru a vizualiza imaginea completă

A prezentat cât de importante sunt abilitățile dobîndite din urma meseriei de jurnalism care le poate folosi acum ca și diplomat: „Acum ca și diplomat trebuie să folosesc aceleași abilități și anume: să ascult cu atenție aceste curente politice ca să le pot aborda și apoi să le analizăm, să le sintetizăm și să raportăm la Washington ori unui ambasador”.Pentru că rețelele sociale au o importanță majoră în zilele noastre, Bruce Kleiner a vorbit despre Twitter, Facebook precum și portalul de informații romania.usembassy.gov. „Twitter-ul în SUA este foarte faimos dar nu și în România. Oamenii din SUA nu se uită așa de mult la televizor ca românii. În România, televizorul este nr. 1 ca sursă de informare. Avem pagină de Facebook care postăm știri de actualitate iar pe siteul romania.usembassy.gov sunt informații legate de vize, punctele de informare ale SUA în România și multe alte informații”.

Despre  „new journalism”, Bruce Kleiner a explicat termentul dând exemple de jurnaliști americani precum Tom Wolfe și Christopher Hanson, „new journalism înseamnă că jurnaliștii au devenit parte din poveste. Christopher Hanson, favoritul meu s-a inspirat de la Ernest Hemingway cu fraze scurte și concise”.În partea a doua a conferinței, diplomatul Bruce Kleiner a povestit despre viața sa, cum a ajuns să devină jurnalist porind de la împărțirea corespondenței, cameraman la un post de televiziune local după care la NBC Network precum și despre călătoria în Africa care a făcut-o după ce a obținut diploma în Relații Internaționale: „Am încercat să îmi fac o carieră internațională, să încerc să călătoresc și mi-am luat o slujbă ca mesager pe bicicletă în Washington D.C. iar la 35 de ani am devenit diplomat”.

Înainte să își încheie discursul a sfătuit studenții să își urmeze instinctele, să călătorească și să facă tot ce pot în acel moment, „în fiecare situație am încercat să adaug valori însumi”, a încheiat Bruce Kleiner.

La final au fost discuții libere în care studenții i-au putut adresa întrebări.

Click pentru a vedea afişul complet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.