Studenți față în față cu profesioniști la „Biblioteca Vie”

Prof.univ.dr. Gheorghe Mustață – Facultatea de Biologie

Studenții facultăților de Biologie, Chimie, Fizică și cei interesați de evenimente de carieră au avut ocazia să discute față în față cu profesioniști  din aceste domenii în cadrul celei de-a treia ediție a întâlnirii de tip “Biblioteca Vie”. Evenimentul a avut loc miercuri, 28 martie, la Libraria Orest Tafrali.

„Scopul este să aducem față în față studenți cu profesioniști, pentru ca aceștia din urmă să își împărtășească experiențele trăte și să povestească despre modalitatea prin care au ajuns acolo unde au ajuns, ce le-a fost de ajutor pe parcursul traseului profesional, precum și alte lucruri care pot fi de folos studenților astfel încât să crească pe plan profesional”, a spus Alma Andrei, șeful biroului CIPO.

“A fost o dicuție interesantă. Nu am mers neapărat pe partea teoretică,  ci mai mult pe impresii despre meseriile lor. Au incercat să fie cât mai puțin profesori și cât mai mult oameni. Având în vedere că suntem încă elevi,  profesioniștii ne-au sfătuit să încercăm cât mai multe experiențe și să fim foarte atenți atunci când ne alegem meseria”, a spus Andreea, una dintre “cititoare”.

Dacă în cazul celorlalte ediții au fost prezenți profesioniști din domenii precum Resurse Umane și Științe ale Educației, Turism, sau Organizări evenimente, de data aceasta domeniile  Biologie, Fizică și Chimie au atras mai puțini „cititori”. “Ediția aceasta a fost cu probleme din partea participanților pentru că au fost mai puține solicitări față de edițiile anterioare. Studenții de la Științe au reacționat un pic mai greu față de ceilalți studenți”, este de părere Alma Andrei. Cu toate acestea, organizatorii spun că feedback-ul a fost unul bun din ambele părți. “Cărțile au fost  foarte încântate să povestească despre experiența lor, să explice că parcursul profesional nu a fost ușor, adică nu s-a întâmplat peste noapte și studenții sunt foarte încântați pentru că au constatat  că oamenii au trecut prin greutăți ca să ajungă unde au ajuns”.

Prof.univ.dr. Octavian Rusu, Facultatea de Fizică

Octavian Rusu, Şeful Departamentului de Comunicaţii Digitale, Director RoEduNet Iaşi Branch, Lector Catedra de Electricitate şi Fizică Electronică din cadrul Facultăţii de Fizică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” este una dintre “cărțile” participante. Deși a mărturisit că nu a știut foarte multe despre acest proiect la început, spune că ar reveni cu plăcere într-o ediție viitoare. „Recunosc că am venit total nepregătit, iar „cititorii” au fost la rândul lor un pic timorați la început. Pe parcurs discuția a devenit una relaxată și am reușit să lămurit câteva aspecte importante. A fost o experiență interesantă și poate că ar trebui să fie realizată cu o zonă de frontal mai mare”.

Aflat la cea de-a treia ediție, evenimentul Biblioteca vie – ”Citește” un profesionist  este organizat de către Centrul de carieră (CIPO) al UAIC și facilitează întâlnirea studenților cu profesioniști din domeniile lor de studiu printr-o metodă specifică educației nonformale. Potrivit organizatorilor, următoarea ediție va avea loc în luna aprilie.

Puteți  afla mai multe despre “cărţile” partcipante de aici: https://cariera.uaic.ro/2012/03/21/cunoaste-mai-bine-povestea-cartilor-de-la-biblioteca-vie-editia-a-iii-a/

Leave a Reply

Your email address will not be published.