Romică Ichim: ”Drogul nu are frontieră, nu se oprește numai la poarta unui liceu, el se mișcă, nu are limbă, nu are miros, se plimbă și nici urme nu lasă”

Deși cuvântul ”antidrog” ne stârnește în minte imagini cu mascați și lunetiști care năvălesc peste traficanții de droguri, cei de la ”Prevenire” au o meserie cât se poate de liniștită, normală și lipsită de descinderi în miez de noapte. Pentru aceștia cea mai puternică armă este persuasiunea că drogurile nu-ți pot da mai mult decât îți oferă viața și încrederea că poți renunța la ele. Cu ce se ocupă într-adevăr un angajat de la Antidrog, cum sunt prinși cei care se droghează și cum îi puteți ajuta și voi, aflați de la Romică Ichim, comisarul șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Iași.

 

 

360.uaic.ro : Cum începe o zi obișnuită de lucru la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Iași?

Romică Ichim : În fiecare dimineață respecți același program, te prezinți la birou, întrebi colegii dacă sunt probleme în ceea ce-i privește, dacă nu au nevoie de ceva, poate au programare la dentist, sau o problemă în familie, și după ce își prezintă fiecare, pe scurt, problema, începi cu Calculatorul. Trebuie să-ți verifici e-mailurile și dispizițiile venite de la Centru, și dacă este cafea poți să o bei, în timp ce mai tastezi câte un cuvânt. Pe urmă te ocupi de proiectele pe care le ai în desfășurare, vezi de ce mai este nevoie, dacă ai gafat undeva trebuie să găsești soluții să rezolvi problema sau măcar să o remediezi, însă nimic nu este mai problematic decât lipsa personalului. Sunt nouă angajați pentru toți cetățenii celor două județe, Iași și Vaslui, de care se ocupă Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Iași. La noi vin persoane și din alte județe, spre exemplu au venit de la Bacău și Suceava, iar săptâmâna următoare toată echipa merge la Botoșani unde este un caz cu niște tineri. De asemenea, apar multe probleme neprevăzute, vin de la presă în legătură cu un caz și au nevoie de un interviu, deja te decuplezi de la ceea ce făceai și dacă mai ai și întâlniri, ori conferințe, nu-ți ajung în niciun caz cele opt ore de program. Ca manager de centru nu mi-ar ajunge timpul nici dacă m-aș culca la 12 noaptea și m-aș trezi la patru dimineața, ca să rezolv toate lucrurile pe care le am de făcut. În plus, pe lângă ceea ce scrie în fișa postului, sunt și acele activități pe care vrei să le faci ca să-ți demonstrezi că ești capabil să faci și mai mult. De multe ori am spus că nu sunt persoana care e de la 08.00 la 16.00, și că atunci când văd că s-a mișcat acul o secundă după ora 16.00, să ‹ sparg ușa › și să plec. Pentru mine nu există program 08.00-16.00, sunt plecat de la șapte dimineața, și sunt seri în care am întâlniri și de la ora 21.30 până la 23.00, cu diverse persoane care nu vor să fie văzute cu mine la Centru, așa că alegem un teritoriu neutru.

 

 

360.uaic.ro : Există cazuri de tineri care vin la Centru și se ‹pârăsc› între ei ?

Romică Ichim : Drogul nu are frontieră, nu se oprește numai la poarta unui liceu, el se mișcă, nu are limbă, nu are miros, se plimbă și nici urme nu lasă. Soluția prin care poți să-i găsești pe cei care se droghează este să aștepți să vină și să se pârască între ei. Datorită campaniilor pe care le-am dezvoltat în acești doi ani, de când sunt în funcție, rezultatul lor, fructul care începe să se coacă, pe care-l văd pe creangă este acela că tinerii vin cu încredere la Centrru și-mi spun ”acolo la CUB se consumă droguri și sunt și seringi”. Îmi spun chiar și locul în care se găsesc seringile sau pliculețele rupte, un alt lucru foarte grav este acela că ne spun de fete până-n 14 ani care se prostituează.

 

 

360.uaic.ro : Cum poate un tânăr care a consumat droguri să facă parte din echipa echipa dvs. de la Antidrog?

Romică Ichim : Să vină să facă voluntariat, avem nevoie de oameni, având în vedere că suntem puțini, în același timp va fi ajutat și el. Dintre cei care au venit la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Iași am reușit să strângem o echipă care să facă voluntariat la noi, aceștia sunt un model pentru ceilalți deorece le pot spune din experiență ce au făcut și cum s-au descurcat după ce nu au mai luat droguri. Astăzi însă, prin ”a fi voluntar” se înțelege a face ceva în scop propriu, în interesul tău. O fată vine ca voluntar pentru că vrea să-și facă o lucrare de diplomă, altul vine voluntar pentru că prietena sa e voluntar la noi, alții vin numai din curiozitate și când văd că trebuie să se prezinte două ore pe săptămână la Centru ca să realizeze o activitate, renunță la voluntariat. Eu după ce-l formez îl timit la lucru, îi dau sarcini, nu vine să stea degeaba, orice face este tot în folosul său, apoi poate să se întâlnească și să-i explice grupului de consiliere ceea ce l-am învățat. Avem trei voluntari pe care i-a format fostul manager al Centrului, în 2006, și cu ei ne facem treaba, restul ba vin, ba nu mai vin, deși ar fi foarte bine pentru ei să facă activități de voluntariat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.