Diana Păiuș: „Succesul în carieră este un proces de durată. Se obţine treptat, prin muncă și perseverență.”

Să găsești succesul în carieră nu este atât de simplu și comod pe cât pare, dar nici imposibil. E important să-l cauți, să experimentezi, să profiți de fiecare oportunitate, să nu te demoralizezi și, mai ales, să VREI. Cum pornești în căutarea succesului, ce trebuie să faci ca să-l păstrezi, ce caută un angajator la un proaspăt absolvent și cât de greu este să te acomodezi printre profesioniști și să furi meserie de la ei poți afla de la Diana Păiuș, manager zonal al Fundaţiei Servicii Sociale Bethany și absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, citind interviul de mai jos.

 

360.uaic.ro: Ce-i trebuie unui student pentru a obține succesul în carieră, imediat după terminarea studiilor?

Diana Păiuș: Răbdare şi persuasiune. Succesul în carieră este un proces de durată. Eu personal nu am auzit sau nu am interacţionat cu persoane care imediat după Facultate, în primul an după, dezvoltă o carieră înfloritoare , o poziţie de conducere, de top management şi aşa mai departe. Succesul se obţine treptat şi prin muncă, prin perseverență, pentru că, de foarte multe ori, te izbeşti contextual de foarte multe dificultăţi peste care trebuie să treci și din care trebuie să înveţi şi să scoţi ce e mai bun ca să poţi să perseverezi. Foarte importantă este şi responsabilitatea fiecărui om de carieră, să-și îndeplineasscă promisiunile de ordin profesional. Este un element central pentru că dacă nu fac ceea ce spun sau îndeplinesc parţial ceea ce îşi asumă, în mod evident, încrederea angajatorului scade și, astfel, persoana respectivă nu va mai fi contactată pe viitor.

360.uaic.ro: Sunt foarte mulţi studenţi care nu reuşesc să-şi găsească drumul. Cum ar trebui să-l caute?

Diana Păiuș: Experimentând. Nu te va izbi niciodată o idee genială „că asta vreau să fac”, fără să fi intrat în contact cu activitatea respectivă. Dacă se întamplă înseamnă ori că eşti norocos, ori că nu o să fie cu adevărat ceea ce vrei să faci. De foarte multe ori, ce îţi imaginezi tu că ar putea fi activitatea respectivă, nu-i aşa. Am văzut suficiente cărţi de Media şi de Relaţii publice, dar nu poți să faci cum e acolo, trebuie să te adaptezi la specificul firmei, la condiţiilor economice, restricţii bugetare. Întâlnești tot felul de oameni în calea ta și nu toți sunt veseli, nu toată lumea e agreabilă. Trebuie să te adaptezi, iar experimentând îţi dai seama dacă îţi place să faci asta sau nu. Afli ce-ţi place după ce întreprinzi acţiunea respectivă şi-ţi dai seama şi de plusuri şi de minusuri.

 

În general, meseria se fură. E foarte bine să înveţi cât de multe de la cei din jur.

 

Diana Păiuș, în cadrul prezentării de bune practici organizată prin proiectul "Managementul Comunicării cu Alumni în cadrul Instituțiilor de Învțământ Superior din România"

360.uaic.ro: După ce aţi absolvit Facultatea, prima experienţă pe piaţa muncii a fost aşa cum v-aţi imaginat?

Diana Păiuș: La mine a cam fost pentru că am început în această organizaţie şi am continuat tot acolo. Aşteptările mele erau foarte realiste, văzusem despre ce e vorba şi a fost o trecere foarte fină.  Pot eventual să-ţi răspund la întrebarea asta din persepctiva angajatorului. În general, tinerii se aşteaptă la foarte foarte multe. E bine să-şi mai tempereze aşteptările, nu că le-ar cere cineva lucru asta, ci pentru a fi ei mulţumiţi de sine. E bine să ştie că evoluţia în cariera nu se face într-un an decât dacă eşti extrem de norocos sau extrem de profesionist sau ai un talent anume. E bine să aibă răbdare, dar nu răbdare în sensul de a sta pe loc şi a aştepta să vină evoluţia, pentru că  ea nu vine, ci să o obții, să mergi după ea. E foarte bine să înveţe cât de multe de la cei din jurul lor. În general, meseria se fură. Oamenii sunt ființe complexe care au nevoie să învețe unii de la alții. Nu am văzut vreo carte pe care dacă o aplici ieşi om de succes. Eu nu pot să spun că am avut norocul de a avea pe cineva care să mă înveţe pas cu pas ce să fac, în schimb am avut norocul să am mulţi colegi foarte darnici cu cunoştinţele lor, şi să iau câte puţin de la fiecare, ce am considerat eu că-i cel mai bun. Este foarte important și studiul, să citești articole de specialitate din domeniul care te interesează. Vor apărea multe situaţii pe care nu știi să le rezolvi, dar te interesezi, afli, găseşti un om care te poate ajuta.

360.uaic.ro: Deci nu trebuie să te panichezi, să te demoralizezi…

Diana Păiuș: Nu, chiar dacă uneori este inevitabil. Sunt situaţii în care oamenii îţi vorbesc într-un anumit fel şi te demoralizezi. Dar asta e, plângi doua zile şi treci mai departe. Cu siguranță data viitoare nu o să te mai doară aşa de tare. Aproape nimic nu este imposibil. De obicei, în activitatea profesională, lucrurile se pot rezolva dacă faci săpături și investești timp și energie. Nu-i totul roz, sunt proiecte  care îți ies minunat, proiecte de la care ai așteptări mai mari decât rezultate. Îți ia timp să poţi să dezvolţi activitatea pe care o ai. Sunt momente când trebuie să lucrezi și la doisprezece noaptea și la două, dar nu faci asta tot timpul. Dacă te perfecționezi în continuu se poate cu adevărat sa-ți îndeplinești cariera așa cum îți dorești. E impotant să ai norocul de a întâlni oameni potriviţi, suficient de maturi cât să înţeleagă că ești în dezvoltare şi că ai nevoie de informaţii de la ei, oameni care să te susţină și să te motiveze, să-ţi mai spună din când în când „Hai că poţi!”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.