Ecuaţiile dragostei

Deocamdată, se pare că nu s-a găsit nici o formulă pentru dragoste. Dar, împreună cu profesorii de la Facultatea de Matematică, am reuşit să găsim ceva suficient de asemănător.


Ştim, nu pare deloc asemănător cu dragostea. Să încercăm totuşi să reprezentăm grafic ecuaţiile de mai sus. Ele descriu ceea ce se întâmplă atunci când un cerc „curtează” un alt cerc, adică se mişcă în jurul lui. Dacă îi ataşăm un sistem de coordonate, ne alegem un singur punct şi urmărim cu atenţie cum se mişcă acel punct, traiectoria rezultată va arăta în felul următor:

Ani Epicyloid-cardioid

Graficile de acest gen se numesc „cardiodide”, pentru că seamănă cu o inimă. Au fost numite astfel în 1741, de către matematicianul italian Johann Castillon, deşi mai potrivită ar fi asemănarea cu secţiunea unui măr.

Graficul se trasează în acest fel numai atunci când cele două cercuri despre care vorbeam au aceeaşi rază. Atunci când cercurile au dimensiuni diferite, graficile au mai multe loburi şi se numesc epicicloide. De exemplu, atunci când un „pui de cerc” se învărte în jurul unui cerc cu o rază de patru ori mai mare decât al lui, rezultatul este un trifoi cu patru foi. Noroc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.