Student la Jurnalism, nominalizat la Premiul Parlamentului European

Lucian Bălănuţă, student la Departamentul de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, a fost nominalizat la Premiul Parlamentului European pentru Jurnalism – 2011.

Lucian Bălănuţă a fost nominlaizat la categoria de presă online pentru un articol publicat pe www.cuzanet.ro, o agenţie de presă unică în România, realizată pentru practica studenţilor la jurnalism.

„Juriul a apreciat la articolul lui Lucian Bălănuţă, student al Facultății de Litere – Jurnalism in cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, intitulat „Experiment: ultima noapte de mers normal, întâia noapte în scaun rulant„, implicarea directă a reporterului în reflectarea felului în care strategia UE pentru crearea unei Europe fără bariere pentru persoane cu dizabilități se aplică in România, potentând prin acest experiment interesul pentru această temă. Experiența personală a reporterului, nevoit să se confrunte cu bariere fizice și atitudini discriminatorii, este completată de date factuale”, se precizează în comunicatul de presă al Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

Citiţi articolul complet aici.

„Practic, prin acel reportaj am vrut să simulez declicul produs o dată ce se face trecerea bruscă de la mersul biped la cel în fotoliul rulant. Probabil această perspectivă a relatării cronologice, la persoana I, a fost elementul care a transpus cel mai fidel umilinţa pe care fiecare persoană cu dizabilităţi motorii o trăieşte când iese din casă, lucru pe care l-am simţit pe propria piele.  Cât despre premiu, pot să spun că este şi o performanţă pentru Departamentul de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi o dovadă că modulul Cuzanet te pregăteşte pe tine ca student al acestei facultăţi pentru meseria de jurnalist”, a declarat Lucian Bălănuţă.

Cuzanet este site-ul agenţiei de presa a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi reprezintă modulul de practică al studenţilor din anul al II-lea de la Departamentul de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. Cu două actualizări pe zi, site-ul oferă informaţii din toate domeniile: Politică, Economic, Administraţie, Sănătate, Cultură, Învăţământ (preuniversitar, universitar), Burse şi Locuri de muncă.

„Premiul obţinut de Lucian Balanuta la etapa nationala a concursului “European Parliament Prize for Journalism” demonstrează încă o dată calitatea studenţilor şi a profesorilor de la Departamentul de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Practica desfăşurată la Cuzanet presupune multă muncă dublată de talent”, a declarat Silvia Craus,  editor – coordonator Agenţia de ştiri Cuzanet.

 

„Agenţia Cuzanet nu este la primul premiu obţinut la un concurs naţional de această anvergură. Studenţii departamentului au avut ocazia să intre nu o dată în competitie alături de jurnalişti cu experienţă  de la marile trusturi naţionale de presă, şi aici amintesc doar participarea şi premiile obţinute la ediţiile anterioare la Concursul „Zilele agentiilor de Presa” – RADOR.  Faptul că la Bruxelles, Agenţia Cuzanet a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a reuşit, prin Lucian, să intre în competiţie alături de ziarişti din întreaga Uniune Europeană nu face decât să ne onoreze „, a completat Silvia Craus.

 

Din România a mai fost nominalizat jurnalistul Agyagási Levente (TVR Târgu Mureş), la categoria televiziune.

Juriul din România a fost format din Indira Crasnea, Președintele Clubului Român de Presă, Denise Theodoru, Publicist-Comentator-Coordonator (Radio România), Corneliu Calotă, Editor Coordonator Social-Economic şi Integrare Europeană (Televiziunea Română). Juriul de la Bruxelles, care va fi condus de unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, va alege patru câștigători la nivel european. Premiul va fi acordat în octombrie 2011.

 

Mai multe detalii pe:

http://www.europarl.ro/

http://www.eppj.eu/

Leave a Reply

Your email address will not be published.