Neproliferarea nucleară în America Latină

Conferinta s-a desfasurat la UAIC

Problema nucleară și efectele sale de-alungul istoriei reprezintă un subiect greu de abordat. Sunt mulți contestatari care spun că nu trebuie să mai existe astfel  de tehnologii, dar totuși au apărut noi state care se află în poziția de a deține “secretul” armei nucleare cum ar fi India, Pakistan, Israel, Coreea de Nord, Iran.

Joi, 12 mai, în prezenţa Excelenţei Sale, María Eliana Cuevas Bernales, Ambasador al Republicii Chile în România,Directorul Centrului Cultural al Americii Latine și Caraibelor Jorge Ernesto Gonzales Contrera şi a domnului Rector Vasile Ișan, a Doamnei, aavut loc Conferinţa “America Latină și neproliferarea nucleară” susținută de Excelența Sa, domnul Gustavo Gonzales,  Consul al Republicii Chile.

Subiectul cel mai discutat a fost momentul istoric când s-a semnat Tratatul de la Tlatelolco, în anul 1967 ce avea scopul prohibiției armelor nucleare în America Latină și Caraibe. A fost primul tratat de acest fel, semnat într-o regiune atât de populată. Alte astfel de Tratate au mai fost semnate la Rarotonga în 1985 pentru zona Pacificului de Sud, la Bangkok în 1995 pentru zona Asiei de Sud-Est și cel de la Pelindaba pentru zona africană.

În opinia consulullui Gusatvo Gonzales, viziunea latino-americană este una interesantă și idealistă în același timp, dar lupta lor împotriva tehnologiilor periculoase întotdeauna a reușit. Nu trebuie să uităm, a menţionat acesta, și de politicianul și diplomatul mexican Alfonso García Robles care a câștigat în anul 1982 Premiul Nobel pentru Pace, fiind una din persoanele care au dus la semnarea Tratatului de la Tlatelolco.

În final domnul Rector Vasile Ișan a susținut că toate țările au o poziție de “a fi tot timpul în gardă” și a pus următoarea întrebare: Care sunt interesele statelor? Au fost amintite teoriile lui Thomas Hobbes, cele a lui Kenneth Waltz despre sistemele internționale și Realpolitik.

Deşi conferinţa nu s-a încheiat cu o concluzie legată de dispariţia armelor nucleare, participanţii au subliniat că, prin tratele de neproliferare, acestea pot fi interzise sau chiar înfruntate în diferitele dispute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.