Câteva sfaturi pentru următorul interviu

Unii suntem abia la începutul studiilor iar alții aproape le termină, dar toți știm că următorul pas după absolvire este angajarea. Totuși, până a ne angaja trebuie să susținem un interviu. Acest articol îți va oferi câteva sfaturi de care dacă vei ține cont șansele să obții acel loc de muncă vor crește. Bineînțeles că respectarea următoarelor lucruri nu te angajează, pentru că cel mai important lucru este pregătirea ta profesională.

 

Informarea

După ce vei primi telefonul mult așteptat și vei stabili ora și ziua în care va avea loc interviul, urmează prima etapă în care trebuie să te informezi în legătură cu angajatorul. Dacă acea companie are un site este recomandat să îl accesezi și să citești toate informațiile. Rubrici ca “Despre noi”, “Echipa” sau “Noutati” te ajută să cunoști compania mai în detaliu. Pe lângă aceste lucruri, este important să știi numele și funcția persoanelor cu care vei interacționa.

Repetiția

Construiește o listă cu posibilele întrebări care ar putea să-ți fie adresate de către intervievator și simulează interviul cu ajutorul unui prieten. Acest lucru te va ajuta să fii mai sigur pe tine în momentul interviului real.

Îmbrăcămintea și sosirea

În ceea ce privește îmbrăcămintea, nu trebuie să porți neapărat un costum dar nici nu este recomandat să te prezinți cu hainele de zi cu zi. Cel mai bine ar fi să apelezi la o cămașă, niște pantaloni clasici și o geacă casual. Pe scurt – Business Casual. Totuși, dacă nu ești sigur de ceea ce faci, poți folosi clasicul costum.

După ce ai rezolvat cu îmbrăcămintea, trebuie să ajungi în locul stabilit de angajator (la sediul firmei). Este indicat să fii acolo puțin mai devreme decât ai stabilit, iar dacă intervine ceva și întârzii câteva minute ar trebui să suni angajatorul și să îi explici situația.

Interviul

În timpul interviului trebuie să fii zâmbitor, să păstrezi contactul vizual cu intervievatorul și să vorbești clar. Comportându-te așa vei inspira încredere. Pe lângă aceste lucruri ar trebui să asculți cu atenție întrebările și să gândești foarte bine răspunsul, să fii concis, să nu vorbești niciodată de rău despre fostul angajator și să îți cunoști foarte bine CV-ul.

Pentru sfârșitul interviului ar fi bine să pregătești câteva întrebări referitoare la companie – proiecte la care va trebui să lucrezi, echipa din care vei face parte sau oportunitățile de promovare.

Când discuți despre salariu? În niciun caz la primul interviu. Această discuție va avea loc abia într-o etapă următoare, moment de altfel foarte important. În funcție de suma oferită vei negocia, accepta sau refuza locul de muncă.

După cum menționam și la începutul articolului, aceste sfaturi nu îți garantează obținerea locului de muncă, dar mai mult ca sigur, alături de o pregătire profesională serioasă, te vor ajuta și de ce nu, vor face diferența.

Pentru mai multe informatii despre cariera citeste:

Cum poți avea mai multe șanse la angajare după încheierea studiilor?

De ce și mai ales cum să faci un internship?

Secțiunea dedicată carierei de pe 360.uaic.com

2 Comentarii la "Câteva sfaturi pentru următorul interviu"

  1. Andreea   11/05/2011 at 10:32 pm

    Util articolul. La interviul la care am participat am fost laudata pt CV si mi s-a spus sa fac nsite cursuri ceva pe la noi la facultate sa ii invat si pe altii. Eu doar am citit din mai multe parti sfaturi si le-am pus impreuna si mi-am adaptat CV-ul in functie de functia dorita.

    Intrebare: Dupa ce ai fost la un interviu, ai fost chemat si la negociat salar si ai semnat si contract este ok sa trimiti e-mail de multumire? Nu e cam kiss-ass? Intreb poate mai mult pentru a afla un raspuns din partea unui angajator. Multumesc

  2. Adrian Nechifor   12/05/2011 at 1:56 pm

    In general este recomandat sa trimiti acel email de multumire, dar eu nu am respectat niciodata acest lucru. Nu cred ca este ceva fara de care nu se poate si nu stiu daca este un lucru foarte important.

    O sa incerc totusi sa obtin parerea unui om implicat in procesul de recrutare, pentru ca sunt si eu curios daca se tine sau nu atat de mult cont de acel email.

Leave a Reply

Your email address will not be published.