Cum poți avea mai multe șanse la angajare după încheierea studiilor?

O întrebare al cărei răspuns vor să îl afle cât mai mulți studenți. Totuși articolul acesta nu îți va oferi o rețetă de succes, ci câteva sugestii pentru a reuși să te angajezi în domeniul pe care l-ai studiat în facultate. Abordând o atitudine proactivă vei avea numai de câștigat, și cu siguranță șansele de a obține  jobul de vis vor fi mult mai mari.

1. Voluntariatul în ONG-uri

Vom discuta despre voluntariat din perspectiva dezvoltării personale. Nu vom vorbi despre ONG-urile ca Green Peace sau Salvați Copiii, nu pentru că acestea nu ar fi benefice pentru dezvoltarea ta, ci pentru că acest tip de organizație nu te ajută foarte mult să te profesionalizezi.

Probabil deja ai aflat că în cadrul UAIC există multe ONG-uri. Este recomandat să te înscrii într-unul chiar din anul I, de preferat să fie un ONG din cadrul facultății tale. Dacă în cadrul facultății nu există un ONG, poți să alegi organizații care se adresează tuturor studenților, cum ar fi AIESEC sau ASFI.

Cum te va ajuta implicarea din timpul studiilor în viitor? În primul rând vei avea o oarecare experiență practică în domeniu, iar în al doilea rând vei învăța să lucrezi cu deadline-uri, vei simți cum este munca de echipă cu bune și cu rele, vei cunoaște foarte mulți oameni care în viitor ar putea să se afle în niște poziții cheie, și vei beneficia de training-uri.

Pe lângă toate aceste lucruri folositoare pentru viitoarea ta carieră, vei avea un avantaj când te vei prezenta în fața unui angajator, pentru că după cum știți, voluntariatul începe să fie din ce în ce mai apreciat în România.

2. Stagiile de practică (internship-uri)

Când vorbim despre stagii de practică vorbim de la început de mai mult profesionalism în comparație cu cel pe care îl veți găsi în ONG-uri. Și este normal să fie așa, pentru că internship-urile se desfășoară de obicei în cadrul instituțiilor sau a companiilor (locale, naționale, multinaționale).

Avantajul major al unui stagiu de practică, este faptul că obții mai multă experiență profesională într-un timp mai scurt decât în cadrul organizațiilor studențești, și că la încheierea stagiului poți primi o ofertă de angajare sau cel puțin o recomandare de la o persoană din cadrul companiei, lucru care va cântări destul de mult când vei ajunge la un interviu.

3. Participă la workshop-uri și conferințe

În orașele studențești din țara se organizează foarte multe conferințe și workshop-uri. Este foarte bine să participi la cele care au legătură cu domeniul tău de studiu, pentru că astfel vei afla informații de la oameni care lucrează și care au ceva de zis în domeniul respectiv.

În urma acestor conferințe sau workshop-uri, vei afla cum au devenit anumiți oameni o voce în domeniu, ce greșeli au făcut de-a lungul carierei, și care parte din teoria învățată a fost cu adevărat folositoare. Mai pe scurt a€“ vei învăța ce să faci și ce să nu faci când vei lucra în domeniu.

 

Bineînțeles că aceste lucruri necesită timp, câteodată bani, și foarte multă muncă din partea ta. De cele mai multe ori această muncă nu va fi plătită, dar vei beneficia de experiență profesională care după încheierea studiilor (sau chiar mai devreme), se va transforma în bani.

Nu aștepta ca cineva să te transforme într-un profesionist, fă chiar tu asta!

**Pentru mai multe informaţii despre carieră citeste:

De ce și mai ales cum să faci un internship?

Secţiunea dedicată carierei de pe 360.uaic.ro

 

 

5 Comentarii la "Cum poți avea mai multe șanse la angajare după încheierea studiilor?"

 1. Stefan Murgeanu   14/04/2011 at 10:57 pm

  perfect de acord cu toate recomandarile, lipseste una singura: cititi acrtea „Concediaza-ti seful!” 😀 :))

  felicitari pt articol, bine surprinse si expuse ideile si, mai ales, foarte adevarate, chiar functioneaza

  succes! 🙂

 2. Adrian Nechifor   14/04/2011 at 11:05 pm

  Eu inca nu ti-am citit cartea, dar am citit blogul si pot sa o recomand fara nicio retinere! 🙂

 3. Razvan Pascal   23/04/2011 at 10:41 pm

  De acord cu Adrian,
  Conteaza enorm, in special in Romania experienta extracuriculara ii necesara!

 4. Adrian Nechifor   26/04/2011 at 2:22 pm

  Important este sa inteleaga cat mai multi studenti acest lucru! 😀

 5. Pingback: Câteva sfaturi pentru următorul interviu | 360 UAIC

Leave a Reply

Your email address will not be published.