Cartea este o sursă de formare şi documentare

de Ionela Ecaterina Bărbuţă

De ce ar trebui să citească un tânăr? De ce ar trebui să citească orice persoană indiferent de vârstă? Pentru că cititul, un act tot mai des înlocuit de click-uri şi conexiuni rapide la Internet, contribuie la dezvoltarea individului, la dezvoltarea personală şi profesională. Prin simplul fapt că ai citit o carte care te-a impresionat sau a determinat o anumită schimbare în gândirea sau modul tău de a acţiona, deja ai făcut primul pas spre dezvoltare.

În ultima vreme se vorbeşte tot mai mult despre conceptul de dezvoltare personală, se susţin nenumărate traininguri şi se scriu din ce în ce mai multe cărţi pe această temă. De ce a devenit dezvoltarea personală o constantă în viaţa noastră şi de ce este atât de importantă? Pentru că trăim într-o societate care se schimbă de la o zi la alta, care evoluează sau involuează o dată cu modificările mondiale majore, care ne pune mereu în faţa unor situaţii fără precedent şi singura modalitate de a supravieţui este dezvoltarea şi adaptarea continuă.

Într-adevăr, şi Internetul este un depozit imens de cunoştinţe din domenii diverse, suntem mereu doar la un click distanţă de cele mai noi informaţii din orice colţ al lumii. Însă eu renunţ întotdeauna cu plăcere la paginile de Internet în favoarea filelor îngălbenite şi de mii de ori răsfoite ale cărţilor. Cartea este o sursă de formare şi documentare, de lărgire a propriilor orizonturi, de îmbunătăţire a calităţii vieţii, de creştere şi îmbogăţire continuă.

În ceea ce priveşte cărţile pe care ar trebui să le citească tinerii, aceştia sunt liberi să aleagă orice carte care îi inspiră, le oferă o nouă perspectivă asupra lumii şi îi ajută să înţeleagă mai bine mecanismele vieţii. Marile biblioteci din ţară şi din întreaga lume le pun tinerilor la dispoziţie o gamă variată de cărţi din care pot învăta şi cu care se pot delecta. De la „Anna Karenina” lui Tolstoi până la enciclopedii complete despre „Cel de-al doilea război mondial”, toate aceste cărţi aşteaptă nerăbdătoare să-şi descopere secretele în faţa tinerilor dornici de lectură.

[divider]

Ionela Ecaterina Bărbuţă a absolvit în 2010 Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

[divider]

Leave a Reply

Your email address will not be published.