Andrei Ştefan COROŞ

Coroş Andrei-Ştefan are 22 de ani,este student în anul 2 la Facultatea de Informatică, iar de la data de 23 ianuarie 2011 este preşedintele ASII – Asociaţia Studenţilor Informaticieni Ieşeni.

360 UAIC: Cum faci să motivezi o echipă în aşa fel încât să rezulte o asociaţie studenţească atât de dinamică?
Ştefan Coroş: Cred că ceea ce ne caracterizează ca asociaţie este faptul că suntem ca o familie, în sensul că suntem acolo unul pentru celălalt şi ne ajutăm în orice problemă posibilă. Întotdeauna am încercat să conving oamenii de teoria: „Pentru a primi ceva de la ASII, întâi trebuie să oferi tu”. Apoi îi fac să înţelegă că ceea ce ar trebui să ne caracterizeze membrii este integritatea. Astfel, nu există aroganţă şi mai mult, ne dezvoltăm împreună.

Dacă aş fi un student care în momentul ăsta nu e înscris în nici o asociaţie, ar merita să o fac? Nu ar fi o pierdere de (mult) timp ?

Experienţa mea de voluntariat a început acum un an. Recunosc, la început am fost sceptic, în sensul că nu vedeam rostul. Apoi, după ce am văzut cu ochii mei, am realizat că sunt numeroase beneficii. Spre exemplu, dezvoltarea unor abilităţi de organizare, posibilitatea de a conduce echipe de 10 sau 20 de persoane, experienţe ce nu îţi sunt atât de accesibile în zilele noastre. Apoi, sunt relaţii deosebite cu diferite persoane, relaţii ce rămân mai mult decât în perioada voluntariatului. Apoi, cel mai mare beneficiu pe care poţi să îl ai este posibilitatea de a avea un impact, de a face o diferenţă în societate, prin diferite proiecte la care poţi lua parte. Partea frumoasă e că poţi alege diferite domenii în care să te implici, pentru că voluntariatul încearcă să aducă cât mai multe îmbunătăţiri la nivel social.

Care este proiectul tău preferat (dintre cele desfăşurate de ASII) ?

E foarte greu de ales. Mă indentific cu mai multe, cum ar fi Crăciun din Inimă de Student sau FII Competition.

Îţi „mănâncă” mult timp aceste proiecte ?

Depinde din ce unghi alegi să priveşti. Eu aleg să mă implic pentru că simt că nu e timp pierdut. Din punctul meu de vedere, timpul investit în ASII îmi aduce numai satisfacţii. Din acest motiv nu văd că îmi „mănâncă” timp. Însă că să fiu specific, nu am motive să mă plâng. Atât timp cât fac ceea ce îmi place, sunt mulţumit. Nu am măsurat niciodată, şi nu cred că asta ar fi o atitudine bună din partea mea.

Apropo de anumite stereotipuri legate de „informaticieni”,  tu – de exemplu – dacă vrei să afli dacă e cald afară scoţi capul pe geam sau intri pe accuweather.com ?

Eu prefer să scot capul pe geam. Încerc să păstrez un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Nu sunt fanul lucrurilor duse la extrem, şi mai mult, îmi place să mă relaxez după o zi lungă de programare cu o plimbare în aer liber.

Ce îţi place la Universitatea „Cuza” şi ce nu îţi place?

Cred că cel mai mare avantaj este diversivitatea. Consider că universitatea noastră se concentrează pe mai multe arii destul de bine şi formează o competenţă solidă. Ca aspect constructiv, cred că la nivel de promovare în rândul liceenilor este lăsat un loc de îmbunătăţire. Personal, nu ştiam foarte multe despre Universitatea „Cuza” înainte să ajung aici.

Ce vrei să faci după ce dai licenţa ?

Mi-am descoperit recent o mare pasiune în domeniul Resurselor Umane, aşa că voi face Masterul de Managementul Resurselor Umane, pentru că ador să investesc în oameni, şi mă identific cu asta. Apoi după master, mi-aş dori să combin aceste două arii- IT&C şi Managementul Resurselor Umane – lucrând în cadrul unui departament de HR dintr-o firmă de IT. Oricum, posibilităţile sunt foarte multe. Cred că decizia finală o voi lua după Master.

Totuşi, cine e F11 ?

F11 este proiectul cu care noi ne mândrim foarte mult, şi mai exact FII Competition, un concurs de Informatică dedicat elevilor şi studenţilor. Ca viziune, noi, Asociaţia Studenţilor Informaticieni Ieşeni, avem ca obiectiv general reprezentarea intereselor Facultăţii de Informatică, la nivel de studenţi şi profesori. Astfel, ne-am propus să formăm acest mediu competitiv în care elevii ce au această pasiune pentru IT să îşi pună în practică talentul şi să aibă ocazia de a lucra cu profesorii noştri. Pentru studenţii FII, cred că în mare măsură obiectivul se rezumă la afirmarea competenţelor. Punem bazele unor parteneriate solide cu firme recunoscute în acest domeniu şi oferim ocazia de a recruta cele „mai mari talente” pentru internshipuri, lucru de care sunt foarte încântat. Pentru cei ce vor să afle mai multe detalii, recomand situl http://fiicompetition.ro/f11

Leave a Reply

Your email address will not be published.