Zilele Cinematografiei Portugheze la Iaşi

La sfârşitul acestei săptămâni – 26-28 februarie 2010 – Iaşul va găzdui a doua ediţie a Zilelor Cinematografiei Portugheze (www.cinemaportughez.ro). Evenimentul se va desfăşura la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou şi este organizat de agenţia de comunicare Truisme, împreună cu Ambasada Portugaliei în România şi Institutul Camões din Portugalia.


Intrarea la festival va fi liberă pe durata celor trei zile. Fiecare film din cadrul Zilelor Cinematografiei Portugheze va fi difuzat de 2 ori, de la orele 16 şi 18.


La eveniment va participa Excelenţa Sa Dl. Alexandre Vassalo, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Portugheze în România. Dl. Vassalo este Ambasador în România din 2005, an din care a devenit şi Ambasador agreat nerezident al Portugaliei în Republica Moldova.


Iaşul este al treilea oraş din ţară care găzduieşte un astfel de festival, după Bucureşti şi Cluj-Napoca. Timp de trei zile, publicul ieşean va cunoaşte o parte din cinematografia portugheză prin intermediul a trei filme de excepţie: Língua – Vidas em Português, O Milagre Segundo Salomé şi Cinco dias, cinco noites.


Prima ediţie a Zilelor Cinematografiei Portugheze la Iaşi a avut loc în februarie 2009, iar cele trei filme propuse publicului au adunat peste 1000 de ieşeni la proiecţii. „Sperăm ca şi anul acesta să trezim interesul iubitorilor de cinematografie şi cultură portugheză. Am pregătit, pe lângă o dramă şi un film de aventură, un documentar despre călătoria limbii portugheze în lume. Vom vedea viaţa cotidiană a unor personaje cunoscute şi a unor anonimi de pe 4 continente. Ne bucurăm că, încet, luna februarie devine luna filmelor portugheze la Iaşi”, a spus George Toma, unul dintre organizatorii evenimentului.


În prima zi de festival va fi proiectat documentarul Limba – Vieţi în Portugheză. Filmat în şase ţări: Portugalia, Mozambic, India, Brazilia, Franţa şi Japonia, documentarul prezintă istoria limbii portugheze şi permanenţa sa în diferite culturi de pe planetă, unind zei, melodii şi ritmuri. În călătoria sa, limba portugheză a fost reinventată de sute de ori de colonizatori, imigranţi şi urmaşii acestora. Acompaniind traiectoriile personajelor sale, documentarul face un portret al limbii portugheze, o limbă cu ambiţii de cucerire a lumii. Sunt folosite ca elemente ajutătoare atât experienţele, cât şi senzaţiile şi speranţele celor intervievaţi, care se transformă astfel în ambasadori ai limbii. Eforturile lor sunt potenţate de peisajele, casele, culturile care se lasă descoperite în fiecare din cele şase ţări vizitate.


Miracolul după Salome, cel de-al doilea film prezentat publicului, ne arată Portugalia anului 1917, agitată de apariţia Fecioarei la Fatima, martori fiind trei păstori. În centrul poveştii se află Salomé, o femeie de moravuri uşoare cu un statut special în cadrul casei de toleranţă care o găzduieşte, dar şi cu o altă calitate ciudată pentru situaţia ei: credinţa mărturisită în Fecioară.


Filmul este construit pe baza romanului omonim al lui José Rodrigues Miguéis, fiind primul lungmetraj al lui Mário Barroso în calitate de regizor, acesta remarcându-se anterior în calitate de director de imagine.


În ultima zi de festival, spectatorii vor putea urmări o poveste plină de aventuri. În Portugalia sfârşitului anilor ´40, André, un tânăr de 19 ani, fuge din închisoare şi caută cea mai bună soluţie pentru a ieşi din ţară. Din Porto, i se alătură în această aventură un cunoscător al frontierelor, Lambaça, iar, din primul moment, antipatia dintre cei doi este evidentă. Nu vom afla motivele exacte pentru care André a fost închis, dar cert este că are în sânge mişcarea revoluţionară.



Pe parcursul a cinci zile şi a cinci nopţi, cei doi aventurieri fug de poliţia politică, ajutându-se de relaţiile lui Lambaça (între care se numără şi frumoasa Zalmira). Ei au astfel timp să se cunoască mai bine, iar antipatia iniţială se transformă progresiv în prietenie şi admiraţie.


Organizatorii Zilelor Cinematografiei Portugheze la Iaşi sunt: agenţia de comunicare Truisme, Institutul Camões din Portugalia şi Ambasada Portugaliei în România.

Partenerii ediţiei de la Iaşi: Editura Polirom, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti.


Partenerii media ai evenimentului: Ziarul de Iaşi, Radio Nord Est Iaşi, Radio Iaşi, TVR Iaşi, 24 FUN Iaşi, Suplimentul de Cultură şi altiaşi.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.