Stagii de practică din fonduri europene pentru studenţi

semnatura compusa RGB


Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013


Studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vor avea mai multe şanse pe piaţa muncii după absolvire datorită unui amplu proiect de practică studenţească ce include 200 de stagii în mimimum 30 de firme. Această acţiune, însoţită de multe altele pentru o mai bună adaptare la cerinţele pieţei muncii, va fi finanţată din fonduri europene în cadrul unui proiect cu o valoare totală de peste 1,8 milioane de RON.

Astfel, în următorii doi ani, Universitatea va contribui la dezvoltarea abilităţilor practice ale studenţilor în vederea îmbunătăţirii inserţiei pe piaţa muncii prin sesiuni de instruire şi stagii de practică, monitorizaţi permanent de tutori din partea organizaţiei de primire, cât şi din partea Universităţii.

Intitulat „Stagii de pregătire practică şi activităţi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţi şi absolvenţi”, proiectul a fost conceput de către Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO) şi a primit aprobarea pentru finanţare din fonduri europene în vara anului 2009.

Într-o primă etapă, 400 de tineri vor beneficia de acţiuni de orientare şi consiliere în carieră, inclusiv un training pe tema „Managementul carierei”, pentru a-i familiariza cu cerinţele primului loc de muncă. Dintre aceştia, 200 vor fi selectaţi conform unor criterii stabilite împreună cu angajatorii şi vor fi plasaţi la organizaţiile de primire, unde vor fi supervizaţi permanent de către tutori. În acelaşi timp, şi Universitatea se va asigura că stagiile se desfăşoară corespunzător prin intermediul unor tutori provenind din rândul cadrelor didactice din fiecare facultate.

Alte activităţi utile pentru integrarea pe piaţa muncii prevăzute în cei doi ani cât va dura proiectul includ editarea unui ghid al carierei, organizarea în două ediţii a unei burse a locurilor de muncă pentru studenţi şi absolvenţi, precum şi un studiu privind nevoile de pe piaţa muncii locală şi cea regională.

Propunerea din partea Universităţii vine ca răspuns la o nevoie crescândă privind dezvoltarea de abilităţi practice – semnalată atât de studenţi, cât şi de angajatori –, cu scopul de a corela mai bine sistemul de învăţământ superior cu piaţa muncii, aşa cum este prevăzut în cadrul Procesului Bologna. Potrivit unui raport al Ministerului Muncii asupra problemelor tinerilor, cea mai des invocată dintre acestea este lipsa de experienţă, urmată îndeaproape de şansele reduse de pe piaţa muncii din România şi dorinţa de a pleca în străinătate.

Proiectul câştigător va primi finanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, Axa Prioritară 2 („Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”), Domeniul Major de Intervenţie 2.1 („Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”). În acest domeniu costurile sunt acoperite de fonduri europene în proporţie de 98%, urmând ca Universitatea să contribuie cu restul de două procente.


logo_rotite copy

Persoană de contact pentru mass-media:

Diana NICULĂEŞ, consilier educaţional CIPO şi responsabil promovare proiect

telefon: 0232 201579

e-mail: diana.niculaes@uaic.ro

Pentru informaţii suplimentare despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Leave a Reply

Your email address will not be published.