Stagii de practică din fonduri europene pentru studenţi

semnatura compusa RGB


Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013


Studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vor avea mai multe şanse pe piaţa muncii după absolvire datorită unui amplu proiect de practică studenţească ce include 200 de stagii în mimimum 30 de firme. Această acţiune, însoţită de multe altele pentru o mai bună adaptare la cerinţele pieţei muncii, va fi finanţată din fonduri europene în cadrul unui proiect cu o valoare totală de peste 1,8 milioane de RON.

Astfel, în următorii doi ani, Universitatea va contribui la dezvoltarea abilităţilor practice ale studenţilor în vederea îmbunătăţirii inserţiei pe piaţa muncii prin sesiuni de instruire şi stagii de practică, monitorizaţi permanent de tutori din partea organizaţiei de primire, cât şi din partea Universităţii.

Intitulat „Stagii de pregătire practică şi activităţi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţi şi absolvenţi”, proiectul a fost conceput de către Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO) şi a primit aprobarea pentru finanţare din fonduri europene în vara anului 2009.

Într-o primă etapă, 400 de tineri vor beneficia de acţiuni de orientare şi consiliere în carieră, inclusiv un training pe tema „Managementul carierei”, pentru a-i familiariza cu cerinţele primului loc de muncă. Dintre aceştia, 200 vor fi selectaţi conform unor criterii stabilite împreună cu angajatorii şi vor fi plasaţi la organizaţiile de primire, unde vor fi supervizaţi permanent de către tutori. În acelaşi timp, şi Universitatea se va asigura că stagiile se desfăşoară corespunzător prin intermediul unor tutori provenind din rândul cadrelor didactice din fiecare facultate.

Alte activităţi utile pentru integrarea pe piaţa muncii prevăzute în cei doi ani cât va dura proiectul includ editarea unui ghid al carierei, organizarea în două ediţii a unei burse a locurilor de muncă pentru studenţi şi absolvenţi, precum şi un studiu privind nevoile de pe piaţa muncii locală şi cea regională.

Propunerea din partea Universităţii vine ca răspuns la o nevoie crescândă privind dezvoltarea de abilităţi practice – semnalată atât de studenţi, cât şi de angajatori –, cu scopul de a corela mai bine sistemul de învăţământ superior cu piaţa muncii, aşa cum este prevăzut în cadrul Procesului Bologna. Potrivit unui raport al Ministerului Muncii asupra problemelor tinerilor, cea mai des invocată dintre acestea este lipsa de experienţă, urmată îndeaproape de şansele reduse de pe piaţa muncii din România şi dorinţa de a pleca în străinătate.

Proiectul câştigător va primi finanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, Axa Prioritară 2 („Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”), Domeniul Major de Intervenţie 2.1 („Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”). În acest domeniu costurile sunt acoperite de fonduri europene în proporţie de 98%, urmând ca Universitatea să contribuie cu restul de două procente.


logo_rotite copy

Persoană de contact pentru mass-media:

Diana NICULĂEŞ, consilier educaţional CIPO şi responsabil promovare proiect

telefon: 0232 201579

e-mail: diana.niculaes@uaic.ro

Pentru informaţii suplimentare despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

11 Comentarii la "Stagii de practică din fonduri europene pentru studenţi"

 1. Pingback: Tweets that mention Stagii de practică din fonduri europene pentru studenţi | Info UAIC -- Topsy.com

 2. Pingback: Twitted by infouaic

 3. Corina D   11/12/2009 at 11:15 am

  Cum se fac inscrierile? E valabil pt toti studentii indiferent de facultate.

 4. infocariera   11/12/2009 at 11:49 am

  Buna, Corina
  Inscrierile inca nu s-au deschis in mod oficial pentru ca nu cunoastem toate criteriile de selectie. Din partea UAIC se stie ca beneficiarii trebuie sa fie studenti in anii I si II la studii de licenta (deci nu master si nu doctorat), de la orice facultate, dar mai asteptam si de la angajatori criteriile lor. Pana atunci, nu putem da un raspuns final daca cineva este eligibil sau nu. Daca te intereseaza programul, te rugam sa verifici des nouatile de pe infouaic si pe http://www.uaic.ro. Odata ce toate criteriile vor fi stabilite, vom face tot posibilul ca toata lumea sa afle despre acest proiect inovator.

 5. Pingback: Stagii de practica din fonduri europene pentru studenti - ciobotaru diego

 6. ___   18/01/2010 at 10:21 am

  Initiativa foarte bine venita. Chiar vorbeam cu cineva zilele trecute ca ar trebui create beneficii pentru firme care primesc studenti la stagiatura.
  DAR … nu cred ca va conta prea mult aceasta masura atata timp cat problema procentului mic la angajare din randul absolventilor nu o reprezinta atat pregatirea cat lipsa locurilor de munca in domeniu relativ la un numar prea mare de absolventi.

 7. Ana-Maria   18/01/2010 at 12:04 pm

  „Stagii de pregătire practică şi activităţi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţi şi absolvenţi” din raspunsul tau, absolventii cam ies din discutie :))

 8. infocariera   18/01/2010 at 1:15 pm

  Pe de o parte, intr-adevar, in orasele Moldovei dar si in Iasi se gasesc mai putine locuri de munca ca in alte zone. Insa, pe de alta parte putem observa ca, din diferite motive, multi absolventi nu iau deloc in calcul varianta relocarii in orase din alte zone (Bucuresti, Cluj, Timisoara etc.) sau chiar in alte tari (in curand, piata europeana a muncii va fi cu adevarat libera si pentru romani). Iar ceea ce incearca acest proiect este sa intareasca legatura dintre angajatori si universitari, astfel incat macar unul dintre impedimente, acela al lipsei de experienta, sa fie depasit. De altfel, majoritatea angajatorilor pe care i-am contactat pentru a fi colaboratori in proiect se plang nu ca nu ar avea locuri de munca ci tocmai ca la interviuri nu gasesc angajati valorosi. Iar potentiale joburi se gasesc nu doar pe site-urile de angajare, ci si mentinand contactul cu fosti profesori sau fosti colegi, agentii de recrutare, dar mai ales luand contact direct cu o organizatie prin intermediul unui stagiu.
  Numai bine!

 9. infocariera   18/01/2010 at 1:20 pm

  Buna!
  Pentru absolventi avem prevazuta organizarea unor burse ale locurilor de munca, programata a avea loc o editie in vara anului acesta si inca una in vara anului viitor (probabil luna august). Daca te intereseaza, verifica in acea perioada mai des siteurile uaic.ro si 360.uaic.ro pentru a afla detalii despre data, loc, participanti etc.
  O zi frumoasa!

 10. Pingback: Stagii de practica din fonduri europene pentru studenti « ciobotaru diego

 11. dania   14/01/2011 at 5:13 pm

  CHestia asta nu o sa mearga fara o sustinere legala! Locurile astea ar fi prea putine si nu ar ajuta la nimic! Prea putine firme primesc studenti care sa aiba acces la gartiile lor. Mor de frica. Iar de programul asta tot aud de ceva timp, dar nu am auzit nici un student care sa beneficieze de el. O gluma proasta la fel ca si univeritatile care gazduiesc un catralion de oameni doar ca sa si umple sacii de bani!

Leave a Reply

Your email address will not be published.