Conferinţele UAIC: Preşedintele filialei Iaşi a Academiei Române despre rolul Universităţilor

Vineri, 24 octombrie 2009, în cadrul ceremoniei dedicată zilelor universităţii,  academicianul Viorel BARBU – Preşedintele Filialei Iaşi a Academiei Române a susţinut conferinţa “Universitatea din Iași – un proiect de succes și evoluţie în orizont închis”. Pe www.uaic.ro puteţi citi textul integral al conferinţei.


Care este rolul universitatilor astazi? Sa fie niste institutii provinciale, tributare valorilor nationaliste, inchise in ingustimea granitelor statale sau sa iasa din acest orizont inchis si sa se alinieze marilor universitati europene? Si ce cale are de urmat universitatea ca institutie astazi, cind elitismul a devenit un pacat, cind cuvinte ca „biblioteca” sau „cercetare” tind sa cada in desuetudine?

Sint citeva din temele de reflectie lansate vineri de presedintele filialei iesene a Academiei Romane, Viorel Barbu, intr-o conferinta „eveniment”, tinuta in festivitatea de celebrare a 149 de ani de la infiintarea Universitatii „Cuza”, cea mai veche din tara.

O asemenea conferinta extraordinara – a spus apoi rectorul institutiei, Vasile Isan – „trebuie sa recunoastem ca nu se intimpla prea des in universitatea noastra”.

Sursa



Leave a Reply

Your email address will not be published.