Festivalul de teatru EuroART, la Iaşi

Cea de-a treia ediţie a Festivalului de Teatru EuroArt, organizată de Fundaţia Culturală ˝Timpul˝ în parteneriat cu Primăria Iaşi, va debuta duminică seara, 3 mai, la ora 19, pe scena mare a Teatrului ˝Luceafărul˝. Pînă pe 10 mai, 8 spectacole susţinute de trupe din întreaga ţară (Teatrele Masca, Odeon şi ˝Nottara˝ din Bucureşti, ˝Maria Filotti˝ din Brăila, ˝George Ciprian˝ din Buzău, ˝Andrei Mureşanu˝ din Sf Gheorghe, Teatru-74 din Tg Mureş şi Ateneul Tătăraşi) vor oferi publicului ieşean comedie diversă, de cea mai bună calitate. ˝Deşi este o ediţie de criză, EuroArt încearcă să transforme acest handicap într-un avantaj şi asta în primul rînd pentru spectatorul care iubeşte teatrul. Am ales producţii de calitate, care ilustrează gama variată a comicului, de la cel de tip clasic, la tragi-comedie, grotesc, ironic, parodic, umor negru, cinic. Intenţia este ca pe calea teatrului să mai uităm de austeritate˝, precizează selecţionerul prezentei ediţii, criticul de teatru Oltiţa Cîntec.


Festivalul debutează cu un spectacol-recital susţinut de Mihai Mălaimare şi Mircea Tiberian, ACTORUL, pe un text al lui Mircea Dinescu, o reprezentaţie-manifest pe tema statutului artistului din vremurile noastre. Iubitorii comediei româneşti clasice se vor putea delecta cu GAIŢELE lui Al Kiriţescu (Teatrul Odeon Bucureşti, regia Al Dabija, cu Dorina Lazăr într-unul din rolurile principale), iar cei ai comediei clasice universal vor vedea HANGIŢA de Carlo Goldoni, cu echipa Teatrului ˝Nottara˝ Bucureşti.


Talentatul regizor Radu Afrim va fi present la EuroArt cu două producţii: OMUL PERNĂ (Teatrul ˝Maria Filotti˝ Brăila, spectacolul nominalizat la Premiul UNITER 2009 pentru cel mai bun spectacol) şi LUCIA PATINEAZĂ ( Teatrul ˝Andrei Mureşanu˝ Sf. Gheorghe, conceput pentru un patinoar artificial instalat în scenă, pe care personajele evoluează).


Textul SIRENA ŞI VICTORIA al autorului contemporan de mare succes, Al Galin, va fi interpretat de un trio actoricesc redutabil: Diana Lupescu, Valeria şi Virgil Ogăşanu, sub emblema Teatrului ˝George Ciprian˝ din Buzău. Compania independentă Teatru-74 din Tg Mureş joacă EDEN de Eugen O΄Brien, cu Nicu Mihoc şi Serenela Mureşan, un spectacol inclus şi în ediţia 2008 a Festivalului Naţional de Teatru Bucureşti. ISTORIA UNUI CAL (Ateneul Tătăraşi) este un spectacol recomandat de Adi Afteni.


Toate reprezentaţiile sînt programate la ora 19, la Teatrul ˝Luceafărul˝. Costul unui bilet este de 10 lei, iar programul casieriei este de la ora 10 la ora 19 (de duminică, 3 mai pînă duminică, 10 mai).

Leave a Reply

Your email address will not be published.