Resurse de învăţare pe internet

Nu, nu se caută „referate” pe Google. În plus, pentru plagiat puteți fi exmatriculați pe viață din universitate. Sursele de informație de calitate sunt din ce în ce mai numeroase, dar nu chiar atât de ușor de găsit. Le-am căutat noi pentru voi și puteți citi mai jos o listă cu site-urile de pe care aveți cu adevărat ce învăța.

Open University

Open University este o universitate cu lecții deschise, realizate în stilul clasic al învățământului superior – cu materiale de curs, explicații, exerciții, numar minim de ore de studiu individual etc. Avantajul site-ului este că poți urma, metodic, un curs de la început până la sfârșit, în propriul tău ritm. Te poți iniția în orice, de la „Să înțelegem infracționalitatea” până la „Crearea sunetelor muzicale”. Studenții care își fac un cont pot ține o evidență a lecțiilor terminate, a rezultatelor la test și a cunoștințelor deja dobândite.

Link: http://openlearn.open.ac.uk/

BBC

Chiar dacă știți BBC-ul datorită buletinului de știri retransmis la fix, pe internet BBC a ajuns sinonim cu informația de calitate, iar acest lucru este valabil și pentru portalul lor special de educație. Open2Today este un site cuprinzător, de unde puteți dobândi cunoștințe din domenii diverse, de la psihologie până la limbi străine, relgie, genetică etc. Unele lecții sunt structurate mai școlărește, altele sunt simple introduceri, invitând la aprofundare prin resursele puse la dispoziție.

Link: http://www.open2.net/learning.html

MIT

Dacă este greu sau nu să fii student la MIT, poți afla singur descărcând gratuit cursurile pe care le pune la dispoziție universitatea. Unele constau doar din prelegerile înregistrate de-a lungul anului, dar majoritatea pun la dispoziție programa, noție de lectură, proiectele individuale și suportul de curs.
Link: http://ocw.mit.edu/OcwWeb/web/home/home/index.htm

Wikiversity

Un proiect bazat pe același concept ca Wikipedia, însă cu materiale de calitate garantată, inclusiv pentru învățământ superior și pe toate domeniile de studii. Site-ul cuprinde nu doar cursuri în sensul clasic al cuvântului, ci și lecții multimedia, filme, înregistrări audio și tutoriale interactive pas-cu-pas.
Link: http://en.wikiversity.org/wiki/Portal:Tertiary_Education

Science Direct

Este cea mai cunoscută bază de date cu articole științifice din reviste de prestigiu internațional. Pentru a accesa site-ul, ai nevoie de un cont de utilizator, iar majoritatea articolelor pot fi citite în întregime doar contra cost. Site-ul poate fi însă accesat gratuit de la Biblioteca Centrală Universitară.

Link: http://www.sciencedirect.com/

Sage Publications

Este o editură cu renume în domeniul științific și cu o colecție impresionantă de cărți și reviste științifice. Timp de o lună pe an, site-ul ofera o perioadă promoțională în care pot fi descărcate gratuit, însă pentru a avea acces la informație aveți nevoie oricum de un cont, ce poate fi creat gratuit.
Link: http://online.sagepub.com/

LiveMocha

Pe LiveMocha puteți învăța limbi străine pe baza unor cursuri interactive, în ritmul vostru, în timp ce interacționați cu alți prieteni de pe site pentru a testa ce ați învățat. Site-ul pune la dispoziție lecții, exerciții, teste dar și o rețea socială cu alți utilizatori.
Link: http://www.livemocha.com/

Open Educational Resources

Mai puțin bine organizate și ierarhizate, în schimb ușor de accesat. Pe site se găsesc inclusiv materiale pentru profesori, cursuri complete și module compuse din câteva cursuri. Ca materiale de studiu, sunt disponibile activități, fișiere audio, planuri de lecție, teme, jocuri pentru învățare, strategii de învățare, manuale, prelegeri înregistrate video. Nu este nevoie de un cont pentru a le accesa, în schimb crearea unui cont te poate ajuta să vezi doar cursurile care te interesează.
Link: http://www.oercommons.org/

Wikibooks

Bibliotecă gratuită de pe un site înfrățit cu Wikipedia.
Link: http://en.wikibooks.org/wiki/Main_Page

Connexions

Un site construit special pentru crearea, modificarea și publicarea resurselor educaționale – sub formă de cărți, cursuri, referate etc. Nu este nevoie de un cont pentru a accesa conținutul, doar pentru a contribui cu lucrări originale.
Link: http://cnx.org/

Fathom

Un site care adună cursuri de la instituții de prestigiu, precum American Film Institute, British Museum, Columbia University, London School of Economics, New York Public Library etc. Câteva sunt oferite gratuit.
Link: http://www.fathom.com/products/course_directory.html

Project Gutenberg

A fost una din primele inițiative de oferire gratuită a cărților pe internet și adună, până în prezent, 25.000 de titluri.
Link: http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page

Books.google.com

Google pune la dispoziție cel mai puternic motor de căutare în interiorul cărților – rezultatele pot fi citite direct din fereastra de căutare. Nu toate cărțile pot fi vizualizate gratuit.
Link: http://books.google.com/

Dacă site-ul vostru preferat cu resurse de studiu nu apare aici, ne puteți lăsa un comentariu – lista poate fi permanent îmbunătățită.

Leave a Reply

Your email address will not be published.