Geograful britanic David Turnock, Doctor Honoris Causa la ,,Cuza”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a conferit, pe 26 martie a.c., titlul de Doctor Honoris Causa profesorului britanic David Turnock, de la Universitatea din Leicester- Marea Britanie.

Doctor în ştiinţe, la renumita Universitate din Cambridge (1964), David Turnock este cunoscut ca distins om de ştiinţă de talie internaţională, un geograf remarcabil, cu cea mai mare autoritate în cercetarea uman-geografică a statelor Europei de Est şi, în mod deosebit, a României.

Profesorul David Turnock a facilitat primirea în centre geografice importante din Marea Britanie a unor tineri geografi români, a iniţiat noi oportunităţi de colaborare ştiinţifică în cadrul programului Socrates al Uniunii Europene.

Din 1967, pe baza unor programe de cercetare promovate sub egida Societăţii Geografice Regale, a Institutului Geografilor Britanici, a Academiei Britanice, a Consiliului Britanic şi a Consiliului Cercetării în Ştiintele Sociale, ca şi pe baza unor contracte de colaborare bilaterală cu Institutul de Geografie al Academiei Române, precum şi cu universităţile din Timişoara, Cluj si Iaşi, profesorul David Turnock a efectuat cercetări amanunţite şi sistematice în toate regiunile ţării noastre.

În 1993 a iniţiat şi coordonat publicarea unui număr special din revista geografică internaţională „Geojournal”, cu titlul „Geography in the new Romania” („Geografia în noua Românie”).

Palmaresul ştiintific al profesorului David Turnock, referitor la Romania, numară 43 de volume publicate (inclusiv ediţiile revazute şi volumele colective) şi 197 de articole.

Ataşat sufleteşte, prin cercetările efectuate la staţiunea de cercetări geografice de la Patârlagele, de regiunea profund rurală a bazinului subcarpatic şi montan al Buzăului, profesorul David Turnock a sprijinit efectiv, după 1989, comunitatea rurală din zonă, în special spitalul şi şcolile, prin distribuirea de ajutoare umanitare: îmbracăminte, medicamente, rechizite şcolare.
În anul 1990, David Turnock a răspuns la apelul comunităţii ştiintifice româneşti de a colecta şi de a dona cărţi valoroase de specialitate pentru refacerea fondului Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, parţial distrus în timpul conflictelor din decembrie 1989.

Pentru meritele sale ştiinţifice, pentru relaţiile pe care le-a dezvoltat între Marea Britanie şi ţările est-europene, profesorul dr. David Turnock a primit următoarele distincţii:

  • 1989- premiul ,,Edward Heath al Societăţii Regale Britanice de Geografie”
  • 2000-titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara
  • 1993- medalia de bronz a Societăţii Române de Geografie
  • 1994- diploma Institutului de Geografie al Academiei Române
  • 1991, 1994 şi 1999- medaliile de merit de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a acordat, din 1991 şi până în prezent, 68 de titluri de Doctor Honoris Causa unor personalităţi de talie naţională şi internaţională. Lista acestor personalităţi poate fi vizualizată aici

Leave a Reply

Your email address will not be published.